RICE STORY

たくさんのごはんの話とちょっぴり人生の物語を。
第2回目のゲストは韓国出身LA在住のキョンウォンさん。
はじめての日本は、彼女の目にどのように映ったのでしょう?
「なのかかん(七日間)」と流暢な日本語を操る才女が
語ってくれたごはんの話とおばあちゃんの思い出は、セピア色?
インタビュー&文:唐澤和也

With a lot of food talk and a short story on her life.
Our second guest is a Korea born, currently living in LA, Miss Kyonwon.
What are her impressions about being in Japan for the first time?
‘7 Days’ and a very talented woman with fluent Japanese shared with
us stories about food and her grandma’s SEPIA colored memories.
Interview and Story by : Kazuya Karasawa

キョンウォン
キョンウォン
PROFILEPROFILE

じめて日本に来たのですけれど、LAに比べるととにかく寒い(笑)。なのかかん(七日間)滞在する予定なのですが、明日は旦那さんとスカイツリーに行く予定なので、とっても楽しみ。あと、漫画にまつわるものにいっぱい触れたいです。旦那さんが無類のジャパニーズ漫画ファンで、私も大好きなので。
日本で食べてみたいごはんですか? 断然、お寿司! 絶対食べます。すごく楽しみです。逆に、私がいま住んでいるアメリカでおすすめなのは、「In-N-Out Burger」のハンバーガー。肉厚でジューシーで本格的で、とってもおいしいです。カリフォルニアが発祥でまだ出店数は少ないと思いますが、もしアメリカを旅して見つけたら試してみてください。
LA在住なんですけど、出身は韓国です。15歳でアメリカに渡ったのですが、韓国で暮らしていた頃に思い出深いごはんと言えば、なんと言っても「スジュビ」(韓国風すいとん)。韓国の家庭料理のひとつなのですが、すっごく好きです。なんでこんなに「スジュビ」が好きなんだろうと思って、一度、母に尋ねたことがあるんですね。そうしたら「あなたが小さい頃におばあちゃんが作ってくれてたからじゃない?」と教えてくれたんです。でも、自分の頭の記憶のなかにはその思い出がひとかけらもなかった。たぶん、残っているんでしょうね、頭ではなく舌の記憶に。自分でも不思議なんですけど。
韓国には、「ネイネングッ」と呼ばれるきゅうりが入った冷たいスープがあって、私はそれも大好きなんです。母が言うのは、実は、そのスープもおばあちゃんがよく作ってくれたメニューだったらしくて。もちろん、自分自身では覚えていません。でも、おいしいって感じる。「スジュビ」や「オイネングッ」以外にも、私が「おいしい!」と感じる韓国料理のほとんどは、祖母が作ってくれたものなんですよ。だからといって、たとえば「スジュビ」を食べると祖母のことを思い出して切なくなるとか、そういうのじゃないんです。それがまた不思議。ただただ、心から「おいしい!」と感じられる。「スジュビ」のことを話しているだけで、なんか、うれしくなる。
あ、こんなふうにお話しすると、私のおばあちゃんが死んじゃったみたいですよね。ごめんなさい。いまでも全然元気です(笑)。最近も電話で話したばかり。あたたかく情が深くて、大好きです。小さい頃、チョソク(韓国のお盆)になると、一緒にソンピョン(チョソク用のお餅)を作ったことも、楽しい思い出です。
でもですね、実は私、料理にあんまり興味がないんです。RICE STORYという連載に呼んでもらえたのに、本当に申し訳ないですし、いまさらなんですけど(笑)。得意料理ですか? ひとつもありません(笑)。作るのもあまり好きじゃないから。でもだからこそ、「スジュビ」や「オイネングッ」をおいしいと感じることが自分でも不思議です。

It is my first time here in Japan and it feels kind of chilly out here compared to LA (laugh). I am here for seven days and I am excited about going to Sky tree tomorrow with my husband. I can’t wait to to experience a lot of things related to manga. That’s because my husband is a die hard fan of Japanese manga and I love them too.

What food do I want to eat in Japan? Sushi it is. I am definitely eating that. And looking forward to it. If I were to recommend something from back in the states, it would be In-N-Out Burger’s hamburger. The thick meat and juicy texture and make it quite legit and scrumptious. The restaurant is based in California and I think there are only few branches for now but please do try if you find one when you travel to America
.
I am currently living in LA but I was born in Korea. I moved to America at 15 and one food that is still vividly alive in my memory from when I used to live in Korea is ‘Sujyubi’ (Korean style Suiton). It is one of the home-cooked meals and my favorite. I once asked my mom why I was so much into Sujyubi. Her reply was, “Isn’t it because your grandma used to cook it for you when you were little?” But I did not have the slightest memory of that in my head. The memory might still be there, may be not in my head but I think it’s in my tongue. That is my mysterious self.

In Korea, there is this cold soup with cucumber in it called ‘Oineng,’ and that is also one of my favorite. That also seems to come from my grandma’s menu according to my mom, who used to cook it quite often. Again, I don’t remember anything about it. But I do sense the deliciousness. I am sure not only Sujyupi and Oineng but almost every Korean dish that I find delicious is from what my grandma used to cook. But that does not mean every time I eat, let’s say Sujyupi, I get all sad thinking about my grandma. Mysterious, isn’t it? It’s just that I do feel that deliciousness. I get happy just by talking about Sujyupi.

Oh! When I talk this way, it must sound like my grandma is dead, right? I’m sorry. She is still very genki (haha). We recently talked over the phone. I love her as she is full of warm and deep affection. When I was a child, I remember her and I together making Sonpyon, rice cake for Chyosoku which is a Korean style Nabe and that is another great memory.

However, to be honest, I am not quite into food. I apologize that you called me here for this series RICE STORY and I am mentioning this only now (laugh). Food I cook the best? There is none (laugh). I am not big into cooking either. That is why, me finding Sujyupi and Oineng delicious is a mystery even for myself.