カツオと昆布の対談 KK TALKS

text: punch line production / illust: shingo kitada

知ってた? 8倍なんだって。

あぁ、江東区の公団住宅の当選確率?

違ぇよ。なんでそんな地味な話を男ふたりでしなきゃなんないんだよ。
あと、知らねぇよ、江東区の公団住宅の当選確率なんて。
そうじゃなくて、俺たちがふたり合わさると

「うま味」が8倍になるんだって。

うっそ! マジ? うっそ!

マジマジ。

すげぇじゃん、俺たち!

だろ。すげぇんだよ、俺たち。なんつうの、男の友情っていうの。8倍って言われたら、そりゃあ気が合うわけだわっていうかさ。

ね。で、「うま味」ってなに?

いや、そりゃあ、お前あれだよ。「うま味」っていうからにはあれだよ。それはもう、ものすごーく、おいしい味なんだよ。

説明しよう!
「うま味」とは1908年に日本人学者の池田菊苗博士が発見した第5の味であります。それまでは、「甘味」「酸味」「塩味」「苦味」の4つの基本味しか世界的に認められていなかったのでありますが、昆布に多く含まれるアミノ酸の一種「グルタミン酸塩」が、もうひとつの味として存在すると池田博士が発見し「うま味」と名付けたことがはじまりであります。

であります、じゃねぇよ。

そうだよ。ていうか、誰?

はじめまして、Kノコと申します。

Kノコってなんだよ。キノコだろ。

そうだよ。略すほど、名前長くねーし。

お言葉を返すようですが、
おふたりもKツオ先輩とKンブ先輩でありますよね?

俺たちはいーいんだよ! なにかとまずいんだよ、
本名でこういうとこでしゃべっちゃうと。

そーだよ! っていうか、「うま味」ってなに味なの?

説明しよう!
「うま味」とは、いわゆる「旨味」とは別物であります。「旨味」が「おいしさ」を表しているのに対して「うま味」は「甘味」「酸味」「塩味」「苦味」と同様に味の要素である「基本味」のことであります。その特徴は「舌全体に広がる」「持続性がある」「唾液の分泌をうながす」であり、世界的には「umami taste」として知られているのであります。

でありますじゃねぇって! お前はケロロ軍曹か! あと、Kンブ。お前もお尋ねしてんじゃねぇよ!

ごめんごめん。でもすごくない、こいつの知識? 

まぁな。いや、まぁまぁかな。

ねぇねぇ、俺たちってさ、本当に8倍なの?

説明しよう!
8倍と言われているのであります。カツオにはうま味物質である「イノシン酸」が多く含まれ、昆布には同じくうま味物質である「グルタミン酸」が多く含まれているのであります。そして、カツオ節と昆布を合わせると、単独の場合よりも、うま味が8倍に増すという説があるのでありります。

さりげなく本名を盛り込んでんじゃねぇよ! 

あと、最後、噛んでたよね? でありますが
2回続いちゃったもんだから、
「ありります」になっちゃってたからね。

(爆笑)。

挽回しよう!
たしかに、カツオ節と昆布を合わせると、うま味が8倍となる説はありますが、昆布とKノコを合わせると、30倍のうま味になるという説もあるのであります。

だから本名は、やばいつってんだろ!
あと、お前、自分だけKノコって、
どんだけさりげなくズルいんだよ!

そうだよ! ……っていうかさ、
うっそ! マジ? うっそ! マジで

30倍なの、俺たち?

マジであります。自分も最近知って、だから今日はKンブさんとお話できたらなって。駅前のサンマルクでチョコクロでも食べながら、お茶でもいかがでありますか?

いいね! 見たとこ俺のほうが年上っぽいからさ、おごるよ。

ありがたいであります!
あ、でも、カツオ先輩も誘ったほうがよくないでありませんか?

いいのいいの。あいつ、魚臭いからチョコクロがまずくなんだよ。

マジでありますか。うま味を持ってるくせに、
まずくしてどうすんだって話であります。

(爆笑)。 ふたりでサンマルクへ

……うっそ。マジ?

Did you know that? Eight times!

Oh, you mean the chance of winning the lottery-contract
for an apartment in Kouto?

No, I'm not trying to tell you such boring stories. Above all, I'm not even interested in a such thing.I mean, if the two of us join forces,

the food will be eight times more likely to have the Umami.

What a story! Is it true?

So true.

Great!

Right? We are great. It's about a solid friendship between the two men. Eight times - that explains we are such congenial friends.

By the way... what is Umami?

Mmm... that is... extraordinarily delectable and delicious taste!

Let me explain!
Umami is the fifth taste uncovered by Dr. Kikunae Ikeda, a Japanese scholar in 1908. Until then, there were only four basic tastes along with sweet, sour, salty and bitter. When Dr. Kikunae found that the glutamate in kombu, a sort of amino acids, is responsible for another part of flavor, he began to call it Umami flavor.

You're right! But... wait a second.

Who are you?

Nice to meet you. My name is Knoko.

Hey, you must be Kinoko.

You don't need to omit your name!
Your name is too short to do that!

May I ask you something? I'm wondering
if you two are Mr. Katsuo and Mr. Kombu.

Do not call our real names! We can't use our real names here.

By the way, what is the Umami flavor?

Let me explain!
Umami flavor doesn't mean the delicious taste. More than that, Umami flavor indicates one of the basic tastes such as sweet, sour, salty and bitter tastes. It has distinctive characteristics, that spread across the tongue, are sustainable, and stimulate saliva production.

Can you shut up? Kmbu, and don't ask Knoko questions.

Sorry. But he has a great deal of knowledge!

Well, yeah. I mean, he knows a little bit.

Hey, is it true that we can make the food
eight times more delicious when we work together?

Let me explain!
Eight times, it is said. Katsuo is rich in inosinic acid, while Kombu is rich in glutamate. By combining Katsuobushi and Kombu together, the food will be eight times more likely to have the Umami flavor, compared with serving separately.

STOP CALLING OUR REAL NAMES!
And you are being so cheap - you didn't call your own real name.

True! By the way... is it true? Really?

30 times?

True story. I recently realized this, and that is why I came here today, so that I can talk to Mr. Kmbu. How about a drink in the station cafe?

That sounds great! It's on me.

Thank you! But, shouldn't we invite Mr. Katsuo as well?

Not really. He ruins the flavor, as he smells of fish.

Oh really? Does he ruin the flavor in spite of having the Umami falvor?
How could this happen?

LMAO.
(After Kmbu & Knoko burst out laughing, they went to the station cafe.)

You're kidding, aren't you?