カンペキ&ふだんの 合わせだしの作り方

ごくりとひと口おみそ汁を飲むと、なんだか思わず顔がほころんでしまいました。豊かなだしの香りが口いっぱいに広がって、おいしさと喜びが体のすみずみまで駆け抜けるようでした。なにをおおげさな〜と感じるかもしれませんが、一日のはじまりのおみそ汁は、静かな元気をプレゼントしてくれるはず。今回は昆布と鰹節を使ったベーシックな合わせだしの作り方からご紹介します。レシピ:山田英季(and recipe)

When I taste miso soup, I have no choice but to smile. With a rich flavor and delicious taste flooded my mouth, I beam with delight. You might think of me being so dramatic, but starting your day with Miso soup will make you feel alive. This feature story will introduce the recipes for basic blend stock with Kombu and Katsuobushi.Recipe by : Hidesue Yamada (and recipe)

RECIPE for DASHI

DASHI THE MOVIE

RECIPE1 カンペキな合わせだしRECIPE1 DAZZLING Blend Stock
RECIPE2 ふだんの合わせだしRECIPE2 BASIC Blend Stock

Q&A

Q1
カンペキな合わせだしと
ふだんの合わせだしの違いは?
カンペキな合わせだしは、料亭や割烹料理に使われるような本格的なもので、温度を調整しながら作ります。ふだんの合わせだしは、ご家庭で手軽に作ることができます。
Q1
だしは多めにとるとイイって
本当?
多めのだしをとっておくことで、朝昼晩と賢く使うことができます。また少量でとった時よりもおいしくなります。
Q1
だしの保存方法は?
とり立ての新鮮なだしは1日で使い切るのがおすすめです。冷蔵庫に入れておけば風味は落ちていきますが、2〜3日保存することができます。
Q1
二番だしの使い方は?
一番だしのあとのだしがらを使ってとる二番だしは、煮物などに適しています。しょうゆや砂糖といった調味料と具材が入るので、薄いだしでもおいしくいただくことができます。
Q1
だしの種類って
どれくらいあるの?
素材のすべてにだしがあると言っても過言ではありません。うま味を感じる成分を肉や魚、野菜、きのこといった食べものがそれぞれ持っているからです。
Q1
だしのうま味ってなんの味?
うま味はアミノ酸や核酸の味になります。人間が生きる上で必要なタンパク質が、その食べ物の栄養素に含まれていることを教えてくれます。
Q1
Dazzling blend stock,
basic blend stock,
what's the difference?
While dazzling blend stock is used in haute Japanese cuisine, basic blend stock can be used in a home cooked meal.
Q1
Is it true that
making a lot of Dashi is good?
Reserving much of the stock is useful for serving breakfast, lunch, and dinner. In addition, it's more yummy.
Q1
How can I preserve stock?
One-day is recommended for just-cooked fresh stock. Although the stock will be less flavorful, however, you can keep in the refrigerator for 2-3 days as well.
Q1
How can I use a Second Dashi?
Second Dashi, previously used for cooking first stock, can be used in stewed dishes. With seasoning and the ingredients, such as soy sauce and sugar, you can enjoy second Dashi.
Q1
What are the different types
of Dashi?
In a word, it is not too much to say that each ingredient has a different Dashi. Meats, fishes, vegetables and mushrooms: all consist of the element of Umami.
Q1
How does the Umami taste
in Dashi?
Umami represents the taste of the amino acid and nucleic acid. The protein, which plays a key role in the human survival, shows that the foods have the nutrients.