手づくりぽん酢で冬じたく。

冬来たらば、鍋遠からじ。そんな言葉はありませんが、この冬、あたたかい鍋を手づくりぽん酢でバージョンアップしてみませんか? つくり方はとっても簡単。しかも、鍋の具材に頭を悩ますよりも、ぽん酢を工夫するだけで、お手軽にバリエーションが楽しめます。そこで、and recipe magazineおすすめのぽん酢のつくり方3種と、それぞれのぽん酢と相性バツグンの鍋のレシピを紹介します。
レシピ:山田英季(and recipe)

When winter comes, you won’t miss the hot pot.
How about upgrading your hot pot with homemade Ponzu Sauce? The recipe is very simple. Moreover, this ponzu sauce can save your time to consider the ingredients in the hot pot, as a perfect way for a variety of tastes! and recipe magazine introduces three different types of recipes for the Ponzu Sauce, as well as recipes for hot pots that will work well with each sauce.
Recipe by : Hidesue Yamada (and recipe)

莱姆のぽん酢 檸檬のぽん酢 柚子のぽん酢lime PONZU SAUCE lemon PONZU SAUCE yuzu PONZU SAUCE

煮切りみりんとは?Reduced mirin

みりんを煮立たせてアルコールをとばしたもの。みりんに含まれるアルコールが、素材やだしの風味を損なわないようにするための工程です。Reducing the Mirin is to boil it first to evaporate the alcohol in order to prevent alcohol from getting rid of the flavors.

手づくりぽん酢のつくり方Making Ponzu Sauce

  • 材料を準備します。Prepare ingredients ahead of time.

  • 果汁を絞って、容器に入れます。Squeeze juice from the fruits, and put it in a bowl.

  • みりんを入れます。Add Mirin.

  • 醤油を入れます。Add soy sauce.

  • 昆布を入れます。(莱姆のぽん酢はここでレモングラスとこぶみかんの葉も入れる)Add dried kelp.

  • 鰹節を入れます。Add dried bonito.

  • スプーンで浸かるようにします。Use a spoon to whisk them.

  • 冷蔵庫で1日待ちます。Store in a refrigerator for a day.

  • こしながら保存容器に移します。Filtering, move it to the container.

  • 完成。冷蔵庫で保管しましょう。Store in a refrigerator.

手づくりぽん酢は、熟成させると角がとれて、よりおいしくなります。Homemade Ponzu tastes even better after aging.
食べ頃は2週間後。日ごとに味が変わるのもお楽しみポイントです。It's better to eat after 2 weeks. Aging allows the tastes to be different.
保存期間は最長で半年ですが、おすすめは1ヶ月以内です。You can store in refrigerator for up to 6 months, but it is recommended to eat before a month.
手づくりぽん酢に相性バツグン鍋レシピ!Recipe for Hot Pot which will taste even better with Homemade Ponzu Sauce!