夏のおやつ うだるような暑さで夏が嫌いになりそうな時は、おやつでもいただいて、ひと休みしませんか? 睡眠負債なんて言葉が話題ですが、“おいしいもの負債”はおやつタイムでさくっと解消してしまいましょう。冷たくて甘いアイスキャンディー、つるんと食べられるコーヒーゼリー、チェリーをふんだんに使ったパフェなど、8品のレシピを「夏のおやつ」でご紹介します。

白玉フルーツポンチ Fruit Punch with rice-flour dumplings

材料(3〜4皿分)
  • 巨峰 …… 12粒
  • パイナップル …… 1/8個
  • オレンジ …… 1個
  • バナナ …… 1本
  • 白桃 …… 1個
  • キウイ …… 1個
    • 水 …… 200㎖
    • グラニュー糖 …… 100㎖
    • レモン汁 …… 大さじ2
  • 白玉粉 …… 50g
  • 水 …… 適量
作り方
  1. シロップを作ります。Aを鍋に入れてひと煮立ちさせ、あら熱をとったら冷蔵庫で冷やしておきます。
  2. 白玉粉に水を少しずつ加えながら練り、耳たぶ程度の硬さになったら、丸くまとめて指で真ん中にくぼみを作ります。
  3. 熱湯に②入れ、浮かんできて30秒たったら、冷水につけます。
  4. フルーツをカットして、白玉と一緒に盛り付け、①のシロップをかければできあがりです。
Ingredients (for 3-4 plates)
  • 12pcs Grapes
  • 1/8 Pineapple
  • 1 Orange
  • 1 Banana
  • 1 Peach
  • 1 Kiwi Fruit
    • 200ml Water
    • 100ml Granulated Sugar
    • 2 tbsp Lemon Juice
  • 50g Rice Flour
  • Suitable amount of Water
Recipe
  1. Make the syrup by boiling A in a pot. Put in the fridge when it is slightly cool.
  2. Knead rice flour while adding water bit by bit. When it becomes earlobe soft, run the dough into small dumplings
  3. Add (2) into hot water. When the rice flour dumplings floats after 30s. Rinse with cold water.
  4. Cut the fruits and fill with the rice-flour dumplings. Add the Syrup of (1) ready for serve.

ビスケットアイスサンド Biscuit Ice Cream Sandwich

材料(作りやすい分量)
  • ハーゲンダッツバニラアイスクリーム
    …… 大きいカップ1個(437㎖)
  • LOTUSのビスケット …… 24枚
作り方
  1. アイスクリームをラップを2重にした四角バットに1.5cm厚程度に広げて、ラップで覆い、冷凍庫で冷やし固めます。
  2. ビスケットをアイスクリームの大きさと同じぐらいに並べ、ラップをとったアイスクリームをのせます。
  3. ビスケットを上に並べサンドしたら、この状態で15分ほど冷凍庫で固め直します。
  4. 冷凍庫からアイスクリームサンドをとり出し、ビスケットのつなぎ目に包丁を入れて切り分ければできあがりです。
Ingredients
(For an easily-handled amount)
  • 1 Big Cup (437ml) Häagen-Dazs Vanilla Ice Cream
  • 24pcs Lotus Biscoff Cookies
Recipe
  1. Place two layers of wrap on rectangular stainless tray and spread ice cream on top for 1.5cm thick. Cool in the fridge
  2. Line up biscuits to the size approximately the same size as the ice cream. Take out the wrap and place ice cream on top.
  3. Place one more layer of biscuits to make it into sandwich form. Keep in this state for 15 minutes in the fridge until hardened.
  4. Take out the ice cream sandwich. Cut with knife along the gaps of the biscuits into small ice cream sandwiches.

and recipeの招き猫 and recipe’s Beckoning cat

黒糖コーヒーゼリー Brown Sugar Coffee Jelly

材料(4〜6個分)
  • コーヒー …… 450㎖
    (※深煎りのコーヒー豆45gでハンドドリップする)
  • 粉ゼラチン …… 9g
  • 水 …… 大さじ3
    • 黒糖 …… 100g
    • 水 …… 50㎖
  • 生クリーム(脂肪分40%以上)…… お好みで
作り方
  1. ゼラチンを水に入れてふやかしておきます。
  2. コーヒーを入れて、温かいうちに①を入れて溶かします。
  3. 容器に注ぎ、あら熱がとれたら冷蔵庫で3時間ほど冷やし固めます。
  4. 鍋にAを入れてひと煮立ちさせ、黒糖シロップを作ります。
  5. 生クリームと黒糖シロップをかけていただきます。
Ingredients (4-6 pcs)
  • 450ml Coffee
    (*Hand-dripped from 45g of Strong Coffee)
  • 9g Gelatin Powder
  • 3tbsp Water
    • 100g Black Sugar
    • 50ml Water
  • A certain amount of Fresh Cream
    (Fat content of more than 40%)
Recipe
  1. Soak gelatin powder in Water
  2. Add coffee into (1) while it is warm and melt it
  3. Full into the containers and when it becomes slightly cooler, put into the fridge for 3 hours until it is hardened.
  4. Boil A in a pot to make black sugar syrup
  5. Add fresh cream and black sugar syrup and ready to serve.

和紅茶のわらび餅 Japanese Black Tea Bracken-starch Dumplings

材料(3〜4皿分)
  • 和紅茶 …… 400㎖
  • わらび粉 …… 100g
  • きび砂糖 …… 90g
    • きな粉 …… 50g
    • きび砂糖 …… 大さじ1
作り方
  1. 小鍋に和紅茶、わらび粉、きび砂糖90gを入れて、泡立て器でよく混ぜ合わせます。
  2. 中火にかけ、ゴムベラで鍋底を混ぜます。
  3. 鍋底にゼリー上のものができてきたら弱火にして練りながら5分ほど加熱します。
  4. 全体が白濁した感じからツヤが出る状態になったら、型に流します。
  5. あら熱がとれたら、冷蔵庫で冷やし、Aをまぶしていただきます。
Ingredients (for 3-4 plates)
  • 400ml Japanese Black Tea
  • 100g Bracken-starch
  • 90g Cane Sugar
    • 50g Roasted Soybean Flour
    • 1tsp Cane Sugar
Recipe
  1. Full the pot with black tea, roasted soybean flour, and 90g cane sugar and mix until thickened
  2. Keep stirring and mixing in mid-heat with rubber spatula
  3. Knead the jelly in the pot while heating with low-heat for 5 minutes
  4. When the whole jelly become thickened and glossy, pour into jelly mould
  5. Let the jelly cool a bit and put in the fridge

冷やしきゅうりと青とうがらし昆布みそ Cool Dish of Cucumber with Green Chili Pepper and Kelp Miso

材料(作りやすい分量)
  • きゅうり …… 3本
    • 合わせみそ …… 大さじ4
    • 塩昆布 …… 大さじ1
    • 青とうがらし …… 2本
    • ごま油 …… 小さじ1
作り方
  1. 青とうがらしを小口切りに、塩昆布はみじん切りにしておきます。
  2. Aの材料をボウルに入れてよく混ぜます。
  3. 両端を切ったきゅうりに串に刺して、氷水で冷やします。
  4. みそをつけていただきます。
Ingredients (For an easily-handled amount)
  • 3pcs Cucumber
    • 4 tbsp Combined Miso
    • 1 tbsp Salted Kelp
    • 2 pc Green Chili Pepper
    • 1 tsp Sesame Oil
Recipe
  1. Chop green chili pepper into fine slides and salted kelp into fine pieces.
  2. Mix the ingredients of A in a bowl
  3. Thread cucumbers with both ends cut onto a wood skewer and cool with cold water
  4. Serve with Miso sauce.

焼きとうもろこしみりん醤油チーズ味 Grilled Corn with Sweet Sake Soy Sauce and Cheese Flavor

材料(2本分)
  • とうもろこし …… 2本
  •  
  • しょうゆ …… 大さじ1
  • みりん …… 大さじ1
  •  
  • 粉チーズ …… お好みで
  • 黒こしょう …… 少々
作り方
  1. しょうゆとみりんを混ぜておきます。
  2. とうもろこしに箸を刺して、回しながらガスコンロで焼きます。
  3. 全体に焼き色がついてきたら、①を刷毛で塗り、焼きます。
  4. もう一度③を繰り返したら、食べやすい大きさに切り、チーズをかけていただきます。
Ingredients (4-6 pcs)
  • 2 pc Corn
  •  
  • 1 tbsp Soy Sauce
  • 1 tbsp Sweet Sake
  •  
  • Cheese Poweder of an amount based on your preference
  • A pinch of Black Pepper
Recipe
  1. Mix soy sauce with sweet sake
  2. Tread corn with chopsticks. Spin and grill over the gas stove
  3. When the skin of corn become golden brown, brush with (1) and keep grilling
  4. Repeat the step of (3). Cut the corn into suitable sizes and serve with cheese.

and recipeの招き猫 and recipe’s Beckoning cat

アメリカンチェリーパフェ American Cherry Parfait

材料(4人分)
  • アメリカンチェリー …… 150g
  • グラニュー糖 …… 20g
  • レモン汁 …… 1/4個分
    • 生クリーム …… 150㎖
    • グラニュー糖 …… 15g
    • キルシュ …… 5g
  • コーンフレーク …… 適量
  • バニラアイス …… 360㎖
  • チョコシロップ…… 適量
  • アーモンドスライス…… 25g
  • アメリカンチェリー(飾り用) …… 4個
作り方
  1. 種をとったチェリー、グラニュー糖、レモン汁を鍋に加えて和え、15分ほど置いておきます。
  2. ①を弱火にかけて10分ほど煮込み、冷ましておきます。
  3. ボウルにAの材料を入れて泡立て、ホイップクリームを作ります。
  4. 好きな順番で容器に材料を入れ、最後に飾り用のチェリーをのせればできあがりです。
Ingredients (4 pcs)
  • 150g American Cherries
  • 20g Granulated Sugar
  • ¼ Lemon Juice
    • 150ml Fresh Cream
    • 15g Granulated Sugar
    • 5g Kirsch
  • Suitable amount Corn Flakes
  • 360ml Vanilla Ice
  • Suitable amount Chocolate Syrup
  • 25g Almond Slides
  • 4pcs American Cherries (for decoration)
Recipe
  1. Add and mix cherries with seeds removed, granulated sugar and lemon juice in the pot and leave it for 15 minutes
  2. Boil (1) with low-heat and cool it down
  3. Mix ingredients of (A) in a bowl and mix until thickened for whipped cream use
  4. Add ingredients with order of personal preference. Finally all cherries for decorative purpose on top.

白桃と巨峰のフローズンヨーグルトキャンディ Frozen Yogurt Candy with White Peach and Grapes

材料(6〜8本分)
  • ヨーグルト …… 400g
  • グラニュー糖 …… 80g
  • 生クリーム …… 200㎖
  • 粉ゼラチン …… 6g
  • 水 …… 大さじ2
  • バニラビーンズ …… 1本
  • 桃 …… 1/2個
  • 巨峰 …… 12粒
作り方
  1. ヨーグルトを水きりしておきます。ゼラチンと水を耐熱容器に入れてふやかします。
  2. 生クリームに砂糖とさやから出したバニラビーンズ、①のヨーグルト大さじ2を加えて6分立て程度に泡立てます。
  3. ゼラチンを電子レンジなどで液状になるまで溶かし、②に加えます。
  4. 残りのヨーグルトを加えて8分立て程度まで泡立てます。
  5. アイスクリーム容器に④と切ったフルーツを交互に入れて、冷蔵庫でひと晩冷やし固めればできあがりです。
Ingredients (for 6-8pcs)
  • 400g Yogurt
  • 80g Granulated Sugar
  • 200ml Fresh Cream
  • 6g Gelatin Powder
  • 2tbsp Water
  • 1pc Vanilla Beans
  • ½ pc Peach
  • 12pcs Grapes
Recipe
  1. Pour the liquid part of the yogurt. Soak gelatin powder in water in a Heat-resistant container.
  2. Add the fresh cream, sugar and extracted vanilla beans into (1) , together with 2 tbsp of yogurt. Mix until thickened and foamy.
  3. Heat the gelatin powder in microwave until it melts and add into (2).
  4. Add the remaining yogurt and whip into soft peak.
  5. Add (4) together with cut fruits in ice-cream container. Put in fridge overnight until it becomes hard.

レシピ/山田英季(and recipe) 撮影/鈴木泰介Receipe / Yamada Hidesue Photography / Suzuki Taisuke