なぜかネパールな特集その2では、レシピに注目してみました。ネパール料理のポイントは、なんといってもスパイシーなカレー味。そして、とにかく「自由」です。レシピでは「みじん切り」なところを「ザク切り」にしてもよし、お好みでスパイスの量を変えてもよし。おいしくて自由なネパール料理でホームパーティ、おすすめです。
レシピ:山田英季(and recipe)/取材・文:山岡ひかる
Somehow, our second story of special feature for Nepal is the recipe. The one characteristic of Nepalese cuisine is spicy curry flavor. In addition, you can cook it in any manner whatever. You can change ‘Finely chop’ in the recipe into ‘Cut into chunks,’and you can also try adding more spices and seasonings. We recommend the home party with such delicious Nepalese cuisine in any manner you please.
Recipe by : Hidesue Yamada (and recipe)
Interview & Comment by : Hikaru Yamaoka
豆のスープ、ごはんとカレー、アツァールとよばれる辛口の漬物、そして唐辛子が1プレートにのった日本でいう定食のようなもの。ネパールの人は朝と夜の1日2回、ダルバートを食べます。価格は日本円で250円から300円ほど。ダルバートは手で食べることがとっても大切。スプーンを使って食すとなんだか別の食べ物みたいなのだとか。おいしさの50%は、手で食べることでできているそうなので、ぜひお試しください。
Dal bhat refers to a traditional meal consisting of a lentil soup, rice and curry, a spicy pickle (called achar) and chili. Nepalese people usually eat Dal bhat twice a day, for breakfast and dinner. It costs about 250-300 Japanese Yen. Also, it is important to enjoy the Dal bhat with hands: eating it with the spoon can be considered eating other food and so on. Try it with your hand, as its deliciousness is mostly responsible for eating with the hand.
小麦粉を薄くのばした皮の中に、肉とスパイスが入っており、専用のソースをつけていただきます。ネパールでは、主食となるダルバートと同じくらい大人気。1プレート11ルピー(約100円)で食べられるので、80個食べてもたったの800円。「好きな食べ物はなんですか?」とネパール人に質問をすると、99%ぐらいの確率で「モモ!」と答えるぐらい、みんなが大好きな食べ物です。
Momo is similar to Japanese gyoza. Covered by white-flour-and-water dough, it is prepared with meat and spices and can be eaten with Momo’s special sauce. Throughout Nepal, Momo in addition to the main dish of Dal bhat is very popular. One plate of Momo only costs 11 Nepalese Rupee (about 100 Japanese Yen), so the total price of eating 80 plates would be 800 Yen. If you would ask Nepalese people “What is your favorite food?” “Momo!” would be the answer for 99% of people, and as you see, people love this food that much.